Nakupujete letenky s větším předstihem kvůli inflaci a cenám ropy?
Ahoj všichni,
dávám sem opravenou verzi svého dotazu, aby nedocházelo k nedorozumění ohledně terminologie (neměl jsem na mysli klasické "last minute" balíčky od cestovek, ale spíše spekulaci na akční tarify pár měsíců před odletem).
Zajímá mě váš pohled na ekonomickou strategii v roce 2026. Vzhledem k rostoucí inflaci, cenám paliv a celkovému zdražování vstupů v letectví mám pocit, že se karta obrací a dřívější postupy přestávají dávat smysl.
Dříve se mi často osvědčilo vyčkávat na akční tarify nebo chybové ceny zhruba 3–5 měsíců před cestou. Mám ale pocit, že se trh změnil a aerolinky už nemají takovou potřebu doprodávat volné kapacity za zlomek ceny. Naopak, základní ceny na oblíbených trasách mi přijdou meziročně výrazně vyšší.
Zajímalo by mě:
-
Předstih 11 měsíců: Nakupujete teď letenky hned, jakmile jdou do prodeje (cca 330 dní předem), abyste si "zafixovali" dnešní ceny a vyhnuli se skokovému zdražení v průběhu roku?
-
Flexibilita vs. Cena: Preferujete stále nejlevnější "non-refundable" tarify s rizikem propadnutí, nebo si kvůli nejisté situaci raději připlácíte za flexibilitu/pojištění storna?
-
Vlastní zkušenost: Všimli jste si u svých pravidelných tras, že by se strategie "čekání na akci" letos vyloženě nevyplatila?
Budu rád za vaše postřehy k tomu, jak v dnešní době plánujete rozpočet na cesty. Díky!
Letenky kupují pokud možno v akci. Akcí myslím cenu, která je pro mne v daném období zajímavá. V tuto chvíli nicméně žádné větší akce rozhodně nechystám, situace je hodně nestabilní. Jedinou jistotou jsou lety na západ.
To není víno, že si nakoupíš na roky předem bedny do sklepa.
LM fungují jen u zájezdů CK a tam se nic nezmění, leda že by to panikáři vykoupili a nic na LM nezbylo.
Akce budou také a lowcosty mají jasně dané okno pro nejvýhodnější nákup.
ano
neznam moc lidi, kteri by si dobrovolne lupovali flexi letenky
zatim ne
ps: letenky se nikdy na lm nekupovaly
vubec, co je to za nesmyslny dotaz? vubec nedava logiku
Chápu, že letenky fungují jinak než zájezdy v cestovce. Pointa mého dotazu nebyla v terminologii, ale v tom, že dříve se dalo spekulovat na akční tarify 2-3 měsíce před odletem. Dnes se zdá, že kvůli inflaci a nákladům je bezpečnější kupovat v momentě otevření prodejů na rok dopředu. Zajímalo mě, jestli tuhle změnu strategie vnímáte i vy. Právě teď například zvažuji, zda se mi vyplatí koupit rozumný tarif na březen 2027, kdy mají děti jarní prázdniny. Obvykle jsem čekal, co se objeví za akce, ale s ohledem na fixní termín prázdnin a rostoucí náklady v letectví uvažuji, že to „zakliknu“ hned teď. Máte pocit, že u termínů vázaných na prázdniny se dnes ještě vůbec vyplatí na cokoli čekat?
Mně to teda logiku dává. Nevím, jak mají letecké společnosti nasmlouvané ceny za paliva, ale předpokládám, že ne na moc dopředu -> brzy začnou tankovat dráž -> letenky mohou jít klidně o desítky procent nahoru v následujících měsících. Pokud bych věděl, že v září chci dát "itošku", koukal bych určitě už teď. Ačkoliv koukat neznamená koupit, samozřejmě jen pokud je teď dobrá cena :D
Ja tedy kupuju jen, pokud cena je ta, kterou to “ma stat”/bylo nekdy a zda se mi akcni. Takze klidne nechavam konkretni destinaci, az bude ta cena. Nikam se nehrneme, az bude, tak bude. (Samozrejme tarify za 0,01€ apod. nemyslim😁, ze by jen tak zase byly)…. Je dobre mit tech pripadnych destinaci vice “v supliku”. …ale obecne je to nakup az 12 mesicu predem. Strategie 2-3 mes. pred zase u nekterych destinaci ztroskotava na drahem ubytovani na posledni chvili…kdy mam zkusenost, ze je lepsi vybirat 6-9 mesicu predem.
Na ty jarnaky 2027 jsem uz tu psala nejaky dotaz a zacinam sledovat v klidu. Fixni je jen ten tyden, ale vzdy se to da obalit s obou stran par dny.
Z rodinných důvodů jsem bohužel vázaná školními prázdninami, státními svátky atd. Na tyto termíny kupuju klidně i rok předem, když je cena aspoň "normální", málokdy bývá "akční" cena na tyto exponované termíny.
U nas to mame, bohuzial, rovnako ako Ala - terminy vyletov nam urcuju skolske prazdniny a sviatky. Na jarne prazdniny 2027 mame kupene letenky do Johannesburgu, v plane je safari v JAR a Botswane.
Taky už mám koupené příští jarňáky, Srí Lanka s Qatarcema (teda doufám, že Doník a ajatoláhové se do tý doby vymydlí).
Na rovinu jsem docela zvědavý, jak to s cenami letenek v příštích měsících bude. Zda se lidé budou bát cestovat, za jak dlouho se obnoví standardní provoz, jak rychle a kde se ustálí ceny ropy atd. Jak už někdo zmínil, Evropa směr západ asi nejde čekat poklesy, také už jsme na září koupili Itálii a nečekali na nějaké větší promo. Příští zimu směr Asie jsem zvědavý, zimní letový řád je dávno v prodeji, my jsme už také nakoupili na přelom roku, ale možná to bylo uspěchané. Tam teoreticky vidím prostror pro nějaké zajímavé ceny, ale podobně jako ostatní potřebujeme letět v konkrétní termíny i za vyšší cenu a proto jsme nečekali.
Dopravci mají spoustu letadel, která potřebují naplnit. Pokud by nějak významněji zdražili, odpadla by jim docela podstatná část cestujících, co nutně letět nepotřebuje.
Lowcosty jako Ryan a další se řídí striktně load factorem. A tam vychází momentálně nejlevněji asi Bratislava, odkud je spousta linek pořád kolem 30 eur RT, včetně té Itálie.
Teď mám 0 letů v plánu.
A jsem rád za to, že teď nemám nervy s letenkami a jejich refundy.
Aby vůbec naplnili letadla přes Blízký východ, bude muset Qatar, Etihad i ostatní přijít s fakt zajímavými promy...
Tak my jsme nakoupili prodloužené víkendy 1.-3.5. Skopje 100 EUR a 26.-28.9. 110 EUR Skiathos. Sice vyšší ceny, ale bez dovolené. Tu teď většinu vyčerpáme na Kostariku (3 týdny). Pak máme Vánoce Filipíny (uvidíme, zda se to umoudří, kupovali jsme před vypuknutím války) na Vánoce do 20000 Kč. Bohužel už se začínáme dostávat k tomu, že hodně lowcostů máme odlítáno, tak musím vybírat z toho, co zbyde (zatím se snažíme lítat, kde jsme ještě nebyli).
ja som este pred vojnou nakupil zopar investicnych wizzairov do Spanielska na zimu 2026/2027 aby som pokryl zimne a jarne prazdniny. uvidime co z toho bude.
já bych chtěla na vánoce JV Asii, ale potřebuju tu křišťálovou kouli. Mám ruku na tlačítku "book" u Katarců, ale furt jsem se neodhodlala.
Jinak touhle dobou kupuju na zimu běžně, prostě hned jak to jde za pro mě slušnou cenu
Co to je slusna cena do JV Asie pres vanoce oproti jinym zimnim mesicum? Ja s tim prave taky laboruju.🤦♀️
Mandre napsal(a):Co to je slusna cena do JV Asie pres vanoce oproti jinym zimnim mesicum? Ja s tim prave taky laboruju.🤦♀️
My koupili s QR PRG>SGN, SIN>PRG těsně pod 20k s odletem tam mezi svátky, což mi taky přišla super cena. Záleží tam na každém dnu, s odletem třeba 24/12 to bylo o 2k levnější a dny předtím cena klesá níže.
Mě aby Katarci nalákali, budou za a) muset ustat boje na Blízkém východě, b) jít s cenou někam k 400 €, aby to stálo za to riziko, že se boje obnoví a poletím leda do p.
Ty rozdíly v cenách přes Blízký východ a mimo, např. u čínských aerolinek nebo i těch evropských nejsou nijak výrazné.
No pobliz k tem 400€ v zime/na jare mimo vanoce bych se taky rada dostala (ne z Vidne). Je mi jedno, jestli to bude QR nebo nekdo jiny.
My se potřebujeme vrátit mezi svátky, takže koukáme na rozpětí tak 10. - 25.12. To se pohybuje mezi 16 - 18k